Οι εκλογές του ΤΕΕ, τα ηλεκτρονικά εργαλεία ανάπτυξης και το όφελος των πολλών
Του Γιώργου Ν. Στασινού, Προέδρου ΤΕΕ
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει εκλογές την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και, καθώς το ΤΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, με 107 χιλιάδες μέλη διπλωματούχους μηχανικούς, οι εκλογές μας είναι η μεγαλύτερη κάλπη στη χώρα μετά τις εθνικές εκλογές. Και δίνει πολλαπλά μηνύματα. Αλλά κυρίως έχει σημασία γιατί οι ίδιοι οι μηχανικοί επιλέγουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν. Και αυτό έχει σημασία, γιατί όσοι αναλαμβάνουμε τέτοιο ρόλο πρέπει να υπηρετούμε τον βασικό σκοπό του ΤΕΕ: να συμβουλεύει την Πολιτεία σε τεχνικά θέματα και να ενημερώνει την κοινή γνώμη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως τώρα, που συζητούμε το πώς θα προχωρήσει η χώρα σε έναν νέο δρόμο ανάπτυξης, με δουλειές για όλους.
Παράλληλα όμως, προωθούμε με συνέπεια, σχέδιο και αποτελεσματικότητα, πιστεύω, τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι Πρόεδρος, τον μετασχηματισμό του ΤΕΕ σε ένα ψηφιακό κέντρο που παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες τόσο στα μέλη του όσο και στην κοινωνία, την οικονομία, την Πολιτεία.
Έχουν γίνει πολλά βήματα σε αυτόν τον ψηφιακό δρόμο, με πολλές ψηφιακές υπηρεσίες για μηχανικούς και τη Διοίκηση, αλλά και για τους πολίτες εν τέλει. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις αυθαιρέτων που οι περισσότεροι γνωρίζουν, καθώς παρέχουμε αδιάλειπτα εδώ και 8 χρόνια αυτήν την υπηρεσία. Είναι κυρίως νέες υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολλούς, που διευκολύνουν μηχανικούς, επιχειρήσεις και πολίτες, όπως η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, το σύστημα e-adeies. Το ΤΕΕ εισηγήθηκε, τεκμηρίωσε, προετοίμασε και λειτουργεί ήδη εδώ και ένα χρόνο το σύστημα που χρησιμοποιούν μηχανικοί, για λογαριασμό των πολιτών και των επιχειρήσεων, αλλά και η δημόσια διοίκηση για εκδίδουν άδειες δόμησης. Ήδη πάνω από 60.000 διοικητικές πράξεις έχουν εκδοθεί από το e-adeies, με χιλιάδες χρήστες, εκατομμύρια έγγραφα. Όλα αυτά μέχρι πριν από έναν χρόνο, γίνονταν στο χαρτί, με απίστευτη σπατάλη χρόνου, χρήματος και απίστευτη ταλαιπωρία. Τώρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, υπάρχει πλήρης ιχνηλασιμότητα κάθε φακέλου και εγγράφου, ο καθένας από τους εμπλεκόμενους γνωρίζει τα πού και τα γιατί κάθε οικοδομικού φακέλου, οι πολίτες έχουν γνώση μέσω της ανοιχτής δημοσίευσης κάθε οικοδομικής άδειας.
Και πιστεύω ότι με την ίδια επιτυχία θα συνεχίσουμε να παρέχουμε συμβουλές προς την Πολιτεία και υπηρεσίες προς τους μηχανικούς και την κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Πρόσφατα, με τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» η κυβέρνηση αποδέχτηκε προτάσεις του ΤΕΕ και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις με ουσία, που δίνουν νέα εργαλεία προς όφελος όλων.
Ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για κάθε αδειοδότηση, θα είναι κοινός για τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με ελεύθερη πρόσβαση. Θα μπορεί κάθε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από οπουδήποτε, μέσω υπολογιστή, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται και με ποιους όρους, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και η διοίκηση θα αδειοδοτεί με βάση αυτά τα δεδομένα που θα είναι γνωστά σε όλους εξαρχής.
Θα υπάρξει επίσης ένα Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης ώστε όλες οι άδειες, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, όλες οι ροές και διαδικασίες, να έχουν κοινή λογική, να μην υπάρχουν πλέον διαφορετικές ερμηνείες και άβατα. Αυτό μειώνει τη γραφειοκρατία και εξαφανίζει, θα έλεγα, τυχόν εστίες διαφθοράς, αυξάνοντας παράλληλα την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, υπηρετώντας τις προθεσμίες του νόμου.
Και, παράλληλα, με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών που επίσης προτείναμε και νομοθετήθηκε, δίνεται στην Πολιτεία το βασικό εργαλείο εποπτείας και ελέγχου που της λείπει για όλα τα έργα και τις υποδομές: να ξέρουν όλοι από ένα κεντρικό σημείο ποιος είναι αρμόδιος για κάθε έργο, πότε έχει συντηρηθεί, πότε έχει ελεγχθεί ή πότε πρέπει να γίνει συντήρηση ή επισκευή.
Το ίδιο θα συμβεί και με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, την οποία έχουμε προτείνει, έχει θεσμοθετηθεί και αναμένουμε να ξεκινήσει, με την οποία θα αποτυπώνονται όλα τα κτίρια στην πραγματική, σημερινή τους κατάσταση. Όταν υλοποιηθούν όλα αυτά, μαζί, σε ένα πλήρες πλέγμα ηλεκτρονικών εργαλείων για την ανάπτυξη, θα δούμε όλοι τεράστια βελτίωση, όχι μόνο στη γραφειοκρατία ή στην προώθηση των επενδύσεων αλλά και σε κάτι πιο σημαντικό: στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καθώς η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει και να προλαμβάνει αποτελεσματικά βλάβες και ζημιές που σήμερα δεν ξέρει καν ότι υπάρχουν.
Στόχος μας μέσα από όλα αυτά είναι ο τεχνικός κόσμος να αποκτήσει νέες δουλειές, αλλά δουλειές ουσίας. Με τη βελτίωση που θα φέρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, θέλουμε να σταματήσει να είναι ο μηχανικός απλός διεκπεραιωτής υποθέσεων ή ένας κατ’ ανάθεση γραφειοκράτης, και να απελευθερωθεί και να επιστρέψει σε αυτό που καλά γνωρίζει: να εφαρμόζει την επιστήμη του για το καλό της κοινωνίας και την οικονομική ανάπτυξη.
Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Με στόχο να δημιουργούνται δουλειές για όλους και να γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητα. Για αυτό καλώ κάθε μηχανικό να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στις κάλπες του ΤΕΕ σε όλη τη χώρα και να επιλέξει τους συναδέλφους που ξέρουν και μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.