Δήλωση Στασινού για τον αιγιαλό: Η κυβέρνηση μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω, οφείλει να αποσύρει τις διατάξεις

Καθώς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και η Βουλή των Ελλήνων δεν έκριναν σκόπιμο να καλέσουν τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας στην ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τον αιγιαλό – και ούτε συζήτησαν ουδέποτε με το ΤΕΕ τις διατάξεις αυτές -, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση, προκειμένου η κοινή γνώμη να έχει πληρέστερη ενημέρωση:

«Με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό γυρίζουμε 30 χρόνια πίσω. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύστημα με φακέλους και χαρτιά, επιτροπές, συμβούλια και όλα τα βήματα σε διαδικασίες έγχαρτες, χωρίς διαφάνεια, χωρίς στατιστικά στοιχεία, χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό και εντέλει χωρίς λογοδοσία και έλεγχο.

Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σύνδεση και καμία αναφορά στην ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και ελέγχου που προβλέπεται για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων.

Μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα καταγραφής των αυθαιρέτων μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα αυθαίρετης δόμησης.

Αυτό που δεν έχει καταλάβει το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η δήλωση αυθαιρέτων καταγράφει, με ακρίβεια, με γεωγραφικό εντοπισμό σε ψηφιακό χάρτη, και τεχνική αρτιότητα, με σχέδια και δήλωση μηχανικού, επακριβώς την αυθαιρεσία και υπολογίζει την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και προβλέπει τα πρόστιμα να κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο, για τη μείωση της περιβαλλοντικής βλάβης.

Αυτά προβλέπουν όλοι οι νόμοι αυθαιρέτων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που ο νόμος 4178/2013 κρίθηκε συνταγματικός, ο μόνος μετά τον νόμο του αείμνηστου Αντώνη Τρίτση.

Και επιπλέον δύναται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να γίνεται εύκολα, γρήγορα, και με ακρίβεια, ο έλεγχος των αυθαιρέτων που δηλώθηκαν, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων των νόμων 4178/2013 και 4495/2017 από ελεγκτές δόμησης και το ηλεκτρονικό σύστημα καταγγελιών για την αυθαίρετη δόμηση θα είναι σύντομα διαθέσιμος στη δημόσια διοίκηση.

Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό.

Θυμίζω τις δηλώσεις του Γιώργου Σταθάκη: «Από αρχές του 2019 οτιδήποτε αφορά ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, από την αρχική πράξη διαπίστωσης μέχρι όλη τη διαδικασία που ακολουθεί η πορεία ενός αυθαίρετου κτίσματος θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά και θα ακολουθεί την οδό διαφάνειας» . Και ότι «από αρχές του 2019 ακριβώς η ίδια ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και ελέγχου θα ακολουθείται και στην αυθαίρετη δόμηση. Όλα θα είναι ηλεκτρονικά και διάφανα και ο καθένας θα ξέρει ποιος έχει κάνει τη δουλειά του και ποιος όχι».

Θέλω να είμαι σαφής:

Αν δεν προβλεφθεί η σύνδεση των διαδικασιών που προβλέπονται στο νόμο με την ηλεκτρονική υποβολή και διαδικασία του Ν.4495/2017, τότε, για το πιο ευαίσθητο κομμάτι από περιβαλλοντικής απόψεως της αυθαίρετης δόμησης δεν θα έχουμε ποτέ εικόνα και έλεγχο των διαδικασιών.

Εφιστούμε την προσοχή τόσο στις περιπτώσεις εξαιρέσεων, ειδικών ρυθμίσεων και αναστολών κυρώσεων όσο και στα θέματα χάραξης και ορισμού αιγιαλού και παραλίας, που προβληματίζουν για το εάν και κατά πόσο εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, το οποίο οφείλει να προασπίζει η κυβέρνηση και αποτελεί βασικό στοιχείο της συνταγματικότητας ενός νόμου.

Και θυμίζουμε και μια κοροϊδία της κυβέρνησης απέναντι στον τεχνικό κόσμο και στη Βουλή των Ελλήνων: όταν έφερε σχετικές διατάξεις πριν λίγους μήνες στη Βουλή, και αναγκάστηκε να τις αποσύρει λόγω των αντιδράσεων, υποσχέθηκε ότι στην αρμόδια Επιτροπή που εγκρίνει τα έργα που γίνονται στον αιγιαλό θα συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΤΕΕ, όπως μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση «ξέχασε» και πάλι τη δέσμευσή της. Θα κρίνουν λοιπόν αν τα έργα είναι κατάλληλα, οι εξαρτώμενοι από τους Υπουργούς υπηρεσιακοί, χωρίς καμία ανεξάρτητη τεχνική γνώμη για τη ασφάλεια, την αναγκαιότητα και την κρισιμότητα των έργων στον αιγιαλό. Ούτε φυσικά προβλέπουν συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΕΕ στην αρμόδια για την χάραξη του αιγιαλού δευτεροβάθμια, υποβαθμισμένη, επιτροπή που συγκροτούν. Το ότι όλα τα ανωτέρω τα σχεδιάζουν και τα υλοποιούν μηχανικοί είναι αδιάφορο για τους μανδαρίνους του Υπουργείου Οικονομικών.

Έτσι όπως μόνο του, χωρίς συζήτηση με τον τεχνικό κόσμο, δημιούργησε αυτό το νομοσχέδιο το Υπουργείο Οικονομικών το μόνο που θα πετύχει είναι να βλάψει το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την πατρίδα. Οφείλει να το αποσύρει.»

Πηγή: https://web.tee.gr/deltia-tupoy/dilosi-stasinoy-gia-ton-aigialo-i-kyvernisi-mas-gyrizei-30-chronia-piso-ofeilei-na-aposyrei-tis-diataxeis-2/