Δημόσια παρέμβαση Στασινού για την ασφάλεια των πολιτών και την δημιουργία κεντρικού μητρώου ελέγχου και λειτουργίας ανελκυστήρων 

–       Με τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών δεν πρέπει ούτε να καθυστερούμε ούτε να παίζουμε

–       Κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν και συντηρούνται

Με αφορμή το νέο περιστατικό ατυχήματος σε ανελκυστήρα, αυτή τη φορά σε νοσοκομείο (Ιπποκράτειο), ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι απαράδεκτο να μη γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η προγραμματισμένη συντήρηση στους ανελκυστήρες κάθε κτιρίου. Και μάλιστα σε χώρους συνάθροισης κοινού και σε κρίσιμα κτίρια δημόσιου συμφέροντος, όπως τα νοσοκομεία.

Η ασφάλεια των πολιτών και η διασφάλιση της ζωής τους αποτελεί τη βασική υποχρέωση του κράτους.

Χρειάζονται εδώ και τώρα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που αποδεικνύεται, με κάθε περιστατικό, ανεπαρκές.

Η Ελληνική Πολιτεία δεν γνωρίζει, ούτε για τα δημόσια ούτε για τα ιδιωτικά κτίρια, πόσοι και ποιοι ανελκυστήρες λειτουργούν, πόσοι και ποιοι είναι πιστοποιημένοι, πότε έχουν συντηρηθεί, πότε έχουν ελεγχθεί και ποιος έχει την ευθύνη.

Παρά τις αντίστοιχες νομικές υποχρεώσεις, οι πληροφορίες αυτές, όταν υπάρχουν διαθέσιμες, βρίσκονται διάσπαρτες και αποσπασματικές σε φακέλους και συρτάρια διαφόρων υπηρεσιών.

Είναι επίσης γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι η συμμόρφωση κάθε ακινήτου στις απαιτήσεις ασφαλείας επαφίεται μόνο σε, σπάνιους στην πραγματικότητα, έκτακτους επιτόπου ελέγχους από περιορισμένης διαθεσιμότητας προσωπικό.

Με αυτόν τον τρόπο δεν θα διασφαλιστεί ποτέ η ασφάλεια των πολιτών.

Και θα αναμένουμε παθητικά και μοιρολατρικά πότε θα υπάρξει νέο περιστατικό ή, ακόμη χειρότερα, θύματα.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει θέληση.

Έχω ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο για τη βιομηχανία, όπου υπάγονται οι ανελκυστήρες, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Πολιτεία να διασφαλίσει τον έλεγχο και την εφαρμογή της νομοθεσίας, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών.

Επαναλαμβάνω και σήμερα, με επιστολή μου προς τον κ. Πιτσιόρλα, τα αντίστοιχα θέματα.

Προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού μητρώου καταχώρισης και ελέγχου λειτουργίας και συντήρησης όλων των ανελκυστήρων σε κάθε κτίριο.

Τα στοιχεία του μητρώου θα περιλαμβάνουν όχι μόνο τα απαραίτητα τεχνικά δεδομένα και τα στοιχεία αδειοδότησης αλλά κυρίως τον χρόνο ελέγχου, τον χρόνο συντήρησης, τις τυχόν ελλείψεις και παρατηρήσεις, τον πιστοποιημένο τεχνικό που έχει αναλάβει κάθε εργασία κλπ.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και επίκαιρος, στιγμιαίος, έλεγχος για κάθε συμβάν και κάθε περίπτωση, ώστε να εμπεδωθεί γρήγορα κουλτούρα νομιμότητας σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση και την κοινωνία, για ένα σημαντικό θέμα ασφάλειας που άπτεται της προστασίας της ζωής.

Το ΤΕΕ έχει εξηγήσει επακριβώς πως μπορεί αυτό το μητρώο να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει γρήγορα, με τις κατάλληλες τεχνικές δικλείδες ασφαλείας.

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται ορισμένες βελτιώσεις και προσαρμογές στη σύγχρονη εποχή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών.

Με την εμπειρία που διαθέτει το ΤΕΕ από τα ηλεκτρονικά συστήματα για το δομημένο περιβάλλον, μπορεί να δημιουργήσει και να διασφαλίσει την γρήγορη και απρόσκοπτη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και του αντίστοιχου εθνικού μητρώου ελέγχου και συντήρησης ανελκυστήρων.

Ας μην περιμένουμε να θρηνήσουμε θύματα για να σοβαρευτούμε.

Υπάρχει σχεδιασμός, υπάρχουν τα εργαλεία, υπάρχει η γνώση, απομένει μόνο η πολιτική βούληση.

Οι πολίτες της χώρας δικαιούνται να γνωρίζουν ότι στα κτίρια της χώρας υπάρχει ασφάλεια.

Ας ασχοληθούμε, έστω τώρα, με τα πραγματικά σημαντικά ζητήματα: με το ζήτημα της ασφάλειας και της ζωής του καθενός μας δεν πρέπει ούτε να παίζουμε, ούτε να αδιαφορούμε».

πηγή: https://web.tee.gr/eidisis/dimosia-paremvasi-stasinoy-gia-tin-asfaleia-ton-politon-kai-tin-dimioyrgia-kentrikoy-mitrooy-elegchoy-kai-leitoyrgias-anelkystiron/