Ομιλία Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

Ομιλία Προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

(δείτε στο ανωτέρο βίντεο τη σημερινή πρωτολογία και τη δευτερολογία του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στη Βουλή για το υπό συζήτηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο – ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου στη συνεδρίαση της Επιτροπής)

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

ευχαριστώ για την πρόσκληση να καταθέσω εκ μέρους του ΤΕΕ τις απόψεις μας επί του νομοσχεδίου.

Θέλω να ξεκινήσω με μία απορία: Γιατί δεν μας αφήνετε μόνους μας;

Είμαστε ένα υγειές Ταμείο που ζει χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση και που πρόσφατη αναλογιστική μελέτη που αποστείλαμε σε όλους τους βουλευτές έδειξε ότι είναι βιώσιμο για περισσότερα από 40 χρόνια. Αν ο λόγος είναι ότι θέλετε τα αποθεματικά του Ταμείου και αποδεικνύατε ότι με αυτά θα σώζαμε όλο το ασφαλιστικό σύστημα, θα το συζητούσαμε. Όμως τώρα θα καταστρέψετε ένα υγειές Ταμείο χωρίς κανένα πραγματικό λόγο, παρά μόνο για να μη χαλάσετε τη ρητορική του «ενός Ταμείου».

Συνεχίζω με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις οδηγούν τους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος. Περίπου 4000 μηχανικοί διαγράφηκαν από το ΤΕΕ το 2015, όταν είχαν λιγότερες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Το 2016 θα είναι πάνω από 5000 και το 2017 πάνω από 6000 αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό που να αντιστρέψει αυτήν την πορεία. Και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που φεύγουν από την Χώρα χωρίς να διαγραφούν από το ΤΕΕ και το ανακαλύπτουμε χρόνια μετά.

Και για να γίνω συγκεκριμένος θα σας πω ότι όντως οι μηχανικοί με έσοδα μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα θα πληρώσουν λιγότερα. Δηλαδή 27% εισφορές και 22% φόρο και σε αυτό δεν περιλαμβάνω επικουρικό , εφάπαξ , προκαταβολή φόρου και λοιπές υποχρεώσεις. Ας πούμε ότι του μένουν 500 ευρώ τον μήνα για να ζήσει πληρώνοντας ενοίκιο, φαγητό και λοιπά έξοδα.

Δηλαδή το όνειρο ενός νέου επιστήμονα θα πρέπει να είναι να βγάλει μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα, να μην έχει σπίτι για να γλιτώσει τον ΕΝΦΙΑ  και να μην θέλει να βγάλει και περισσότερα γιατί θα του τα πάρει το κράτος;

Να ξέρετε ότι καταστρέφετε το όνειρο όλων των νέων επιστημόνων, τους διώχνετε ουσιαστικά από την Πατρίδα τους. Σε αυτούς που διώχνετε ίσως να κάνετε καλό, στην Πατρίδα όμως όχι.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός «πλούσιου», σε εισαγωγικά, 45 χρονών μηχανικού – εργολάβου με δύο παιδιά, που βγάζει 40.000 ευρώ και μετά από ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του μένουν 1400 ευρώ το μήνα για να πληρώσει προκαταβολή φόρου, ενοίκιο, και να ζήσει την οικογένεια με τα δύο παιδιά ενώ με τις προηγούμενες εισφορές θα είχε 1800 ευρώ.

Μάλλον τελικά δεν είναι και τόσο πλούσιος. Σε αυτήν τη περίπτωση ποιά είναι η λύση;

Να μην έχει παιδιά;

Ή για να έχει θα πρέπει να διασφαλίσει εισόδημα πάνω από 80.000 σε μια χώρα που οι μηχανικοί δεν έχουν δουλειά;

Και πως να έχουν όταν πραγματικά γίνεται η μέγιστη προσπάθεια για μην πατήσει το πόδι στην χώρα κανένας επενδυτής;

Θα το πω απλά..δεν βγαίνει.

Κ έρχομαι σε ένα άλλο κομμάτι του νομοσχεδίου.

Στο κομμάτι των εγγυητικών πάνω στο οποίο στηρίζονται όσες τεχνικές εταιρίες ακόμη υπάρχουν.

Μέχρι σήμερα οι εγγυητικές εκδίδονταν από το ΤΣΜΕΔΕ με εγγύηση τα αποθεματικά του Ταμείου και τις Συντάξεις.

Τώρα; Θα κλείσουν και οι Τεχνικές Εταιρίες;

Στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να κοπούν συντάξεις παππούδων και γιαγιάδων που στηρίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Δεν μπορεί όμως και η ανάπτυξη της χώρας να βασίζεται στην βοήθεια που θα δώσει ο παππούς και η γιαγιά στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Δεν είναι βιώσιμο μοντέλο και το γνωρίζετε.

Τελικά όμως ούτε αυτές οι συντάξεις δεν έμειναν.

Δυστυχώς έχω έρθει να μιλήσω για ένα νομοσχέδιο που είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου των μηχανικών.

Είμαστε ένας διαλυμένος κλάδος που δέχεται ένα τελευταίο χτύπημα.

Ελπίζω να το καταλάβετε έστω και την τελευταία στιγμή και τελικά μου είναι αδιανόητο να μην το καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι μηχανικοί βουλευτές.

Την λύση σας την πρότεινα.

Αφήστε μας μόνους μας.

Την απόδειξη σας την καταθέτουμε και είναι η αναλογιστική μας μελέτη.

Ευχαριστώ.