Στασινός: είδος προς εξαφάνιση ο μηχανικός ως το 2022 – Εφημερίδα «Ημερησία»

0 Comment

Άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού με τίτλο «είδος προς εξαφάνιση ο μηχανικός ως το 2022» για τη σχέση μεταξύ του φαινομένου “brain drain” και του σχεδίου του νέου Ασφαλιστικού, που προτείνει η Κυβέρνηση, δημοσίευσε η εφημερίδα Ημερησία, στο πλαίσιο αναλυτικού της ρεπορτάζ για τη μετανάστευση επιστημόνων από τη χώρα με τίτλο «Η Ελλάδα χάνει… τα μυαλά της και υποθηκεύει το μέλλον».

Αναλυτικά το δημοσιευμένο άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:

Το 2015 περίπου 4000 μηχανικοί διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και στη συνέχεια από το ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους ελευθερους επαγγελματίες μηχανικούς με εισόδημα πάνω από 12000 ευρώ το χρόνο.

Αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος αν η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν την κίνηση να βγάλει ακόμη περισσότερους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος. Αν δεν είναι αυτός ο στόχος της , τότε σίγουρα κάποιο λάθος διαπράττει. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού θα είναι τον επόμενο χρόνο να διαγράφονται 5000 μηχανικοί , τον μεθεπόμενο 6000 και  τελικά μετά από λίγα χρόνια να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Αυτούς που σπούδασαν “δωρεάν” στην Ελλάδα, έγιναν επιστήμονες υψηλού επιπέδου και προφανώς τους αναζητούν άλλες χώρες που χρειάζονται έμπειρο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.

Και τι θα συμβεί ταυτόχρονα; Θα καταρρεύσει το ΤΣΜΕΔΕ , το Ταμείο των μηχανικών, αφού δεν θα έχει ασφαλισμένους αλλά μόνο συνταξιούχους. Το ΤΣΜΕΔΕ που σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα βιώσιμα Ταμεία στη χώρα και που οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα 45 χρόνια χωρίς την ειδική προσαύξηση που καταργείται με τον νέο νόμο, όπως έχει παρουσιαστεί. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι με μία κίνηση η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει τουλάχιστον τρία πράγματα.

  1. Να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς.
  2. Να κλείσει ένα υγειές Ταμείο όπως είναι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ και
  3. Να κλείσει όλες τις τεχνικές εταιρίες που βασίζονται στην εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ.

Επειδή όλα τα παραπάνω είναι όσα θα επακολουθήσουν αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου που έχει δημοσιευτεί , μου είναι αδιανόητο να μην αντιληφθεί κάποιος στην κυβέρνηση το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί .

Δείτε εδώ το άρθρο του Προέδρου του ΤΕΕ στην ιστοσελίδα imerisia.gr