Επίσκεψη Γ. Στασινού στην Πάτρα

ΔΚΜ: επίσκεψη Στασινού στην Πάτρα – έμφαση στα προβλήματα των μηχανικών, στα δημόσια έργα και τις υποδομές, την έρευνξα και την καινοτομία, στα προβλήματα των ενστόλων μηχανικών και στις εκλογές της Κυριακής 20 Νοέμβρίου

Την Πάτρα επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών – ΔΚΜ Γιώργος Στασινός, στα πλαίσια των επισκέψεων που πραγματοποιεί για την κινητοποίηση και ευαισθητοποίησης των μηχανικών αλλά και της τοπικής κοινωνίας ενόψει των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που διεξάγονται την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, συνοδευόμενος από μηχανικούς μέλη του Επιμελητηρίου, του τοπικού Τμήματος αλλά και υποψηφίους της ΔΚΜ στις επερχόμενες εκλογές επισκέφθηκε τα εργοτάξια των εταιρειών ΙΝΤΡΑΚΑΤ, J&P και ΑΚΤΩΡ, σε έργα της ευρύτερης περιοχής, όπου συνομίλησε με μηχανικούς και εργαζόμενους. Στη συνέχεια οι μηχανικοί των εταιρειών ξενάγησαν τους συναδέλφους τους στα έργα της σήραγγας Παναγοπούλας, από όπου θα περνά το τρένο και συζήτησαν τόσο την πρόοδο των έργων όσο και συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Γιώργος Στασινός τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα τα έργα που σχεδιάζονται και ανέλυσε τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει κάνει για την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ενώ σημείωσε ότι το Επιμελητήριο έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση, πραγματοποιώντας ενημερωτικές και επιστημονικές ημερίδες, στα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα ως πολλαπλασιαστές για την υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων υποδομών σε όλη τη χώρα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΤΕΕ επισκέφθηκε το ερευνητικό ΙΝστιτούτο ΒΙομηχανικών Συστημάτων – ΙΝΒΙΣ (http://www.isi.gr)  όπου ερευνητές και εργαζόμενοι παρουσίασαν το έργο τους δίνοντας έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής εφαρμόσιμες στο βιομηχανικό και επιχειρησιακό περιβάλλον, με τελικό ζητούμενο την καινοτομία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητος της Ελληνικής βιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, το ΙΝΒΙΣ παρουσίασε την έρευνά του για ένα καινοτόμο ασύρματο βιομηχανικό δίκτυο, ένα σύστημα προστασίας από φυσικές καταστροφές (σεισμούς), σε σύστημα προστασίας από διαρροή πετρελαίου σε ναυάγια, σε προηγμένα συστήματα επιχειρησιακής ολοκλήρωσης με εφαρμογές στην κατασκευαστική βιομηχανία, τον τουρισμό και τις μεταφορές αλλά και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κτηρίων.

Ο Γιώργος Στασινός τόνισε τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, σε όλους τους τομείς ενασχόλησης των μηχανικών, για την ανάπτυξη και τη δημιουργία πλούτου στη χώρα. Παράλληλα σημείωσε την εξαιρετική συμβολή της κοινότητας των μηχανικών της Πάτρας και του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού της περιοχής στη δημιουργία ενός πραγματικού πόλου καινοτομίας, με απτά αποτελέσματα και επιτυχίες, γεγονός που τόνισε ότι τον κάνει περήφανο καθώς και ο ίδιος είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και διατηρεί στενούς δεσμούς με την επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα της πόλης.

Στη συνέχεια κλιμάκιο μηχανικών της πόλης συνόδευσε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (Κέντρο Δυτικής Ελλάδας) όπου συζήτησε αναλυτικά με τους αξιωματικούς τα ζητήματα πυροπροστασίας αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ένστολοι μηχανικοί. Οι μηχανικοί που υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τόνισαν στον Πρόεδρο του ΤΕΕ ότι αποστρατεύονται σε σχετικά μικρή ηλικία και είναι αναγκασμένοι να κάνουν αλλαγή στην καριέρα τους σε μεγάλη ηλικία, καθώς λόγω της ασφάλισής τους στο ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, ψάχνοντας για δουλειά για τα επόμενα περίπου 10 χρόνια που τους μένουν έως τη συνταξιοδότηση (55 έως 65 χρονών). Παράλληλα οι μηχανικοί που υπηρετούν στην Πυροσβεστική τόνισαν ιδιαιτέρως ότι το ΤΣΜΕΔΕ δεν τους καλύπτει σε περίπτωση ατυχημάτων που μπορούν να τους συμβούν σε ώρα που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες (όπως συμβαίνει και σε όλους τους ένστολους μηχανικούς), με αποτέλεσμα «απλώς να προσεύχονται όταν βγαίνουν σε πυροσβέσεις», σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που λόγω της ασφάλισης στο δημόσιο καλύπτονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι τα προβλήματα που εξέθεσαν οι ένστολοι μηχανικοί αποτελούν διάκριση σε βάρος των μηχανικών που υπηρετούν την πατρίδα και την κοινωνία και αποτέλεσμα νόμων και νοοτροπιών άλλης εποχής. Ο επικεφαλής της ΔΚΜ δεσμεύθηκε ότι η παράταξη θα δώσει άμεσα έμφαση στα προβλήματα των ένστολων μηχανικών ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ως Πρόεδρος του ΤΕΕ ότι στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου με την Πολιτεία και την Κυβέρνηση το Επιμελητήριο ΤΕΕ θα προωθήσει τα αιτήματα των ένστολων μηχανικών της χώρας.

Στη συνέχεια όλα τα μέλη του ψηφοδελτίου της ΔΚΜ συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της παράταξης Γιώργο Στασινό για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε κεντρικό καφέ της πόλης, ενώ στη συνάντηση προσήλθε αργότερα ο Βουλευτής Αχαϊας της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης για να εκφράσει την προσωπική και κομματική στήριξη στον αγώνα της ΔΚΜ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πάτρα με ομιλία στην Ολομέλεια Πόλης της ΔΑΠ ΝΔΦΚ ΑΕΙ Πάτρας, στην οποία ήταν επίσημος καλεσμένος. Η εκδήλωση, στην οποία του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, ήταν έντονη συναισθηματικά καθώς ο Γιώργος Στασινός προέρχεται από τη συγκεκριμένη οργάνωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ και θήτευσε διαδοχικά σε όλες τις θέσεις ευθύνης της οργάνωσης στην Πάτρα κατά τα φοιτητικά του χρόνια.

img_2022

img_2028

img_2035

stasinos_patra_1

stasinos_patra_4

stasinos_patra_5

stasinos_patra_7

stasinos_patra_9