Γιώργος Στασινός: Στόχος μας είναι ο τεχνικός κόσμος να αποκτήσει νέες δουλειές

Για τις εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, την αυθαίρετη δόμηση στη χώρα και το Μάτι μιλάει
ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Σχασινός σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Παράλληλα, τονίζει τη σημαντικότητα του να ολοκληρωθούν το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες, εξηγώντας παράλληλα πως ο ρόλος του μηχανικού είναι «να εφαρμόζει την επιστήμη του για το καλό της κοινωνίας και την οικονομική ανάπτυξη» και όχι να γίνεται «απλός διεκπεραιωτής υποθέσεων ή ένας κατ’ ανάθεση γραφειοκράτης».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει εκλογές στις 3 Νοεμβρίου. Τι σημασία έχει για την κοινωνία και γιατί οι μηχανικοί καλό θα ήταν να προσέλθουν στις κάλπες;

Το ΤΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, με 107 χιλιάδες μέλη διπλωματούχους μηχανικούς. Οι εκλογές μας, είναι η μεγαλύτερη κάλπη στη χώρα μετά τις εθνικές εκλογές. Και δίνει πολλαπλά μηνύματα. Αλλά κυρίως έχει σημασία, θα έλεγα, γιατί οι ίδιοι οι μηχανικοί επιλέγουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν. Και αυτό έχει σημασία, γιατί όσοι αναλαμβάνουμε τέτοιο ρόλο πρέπει να υπηρετούμε τον βασικό σκοπό του ΤΕΕ: να συμβουλεύει την Πολιτεία σε τεχνικά θέματα και να ενημερώνει την κοινή γνώμη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ιδίως τώρα, που συζητούμε το πώς θα προχωρήσει η χώρα σε έναν νέο δρόμο ανάπτυξης, με δουλειές για όλους. Για αυτό καλώ κάθε μηχανικό να έρθει να ψηφίσει και να επιλέξει τους συναδέλφους που ξέρουν και μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Επομένως, τι αποτελέσματα θα δούμε από το ΤΕΕ τα επόμενα χρόνια;

Προωθούμε με συνέπεια πιστεύω, τα τελευταία 4 χρόνια που είμαι Πρόεδρος, τον μετασχηματισμό του ΤΕΕ σε ένα ψηφιακό κέντρο που παρέχει ανταποδοτικές υπηρεσίες τόσο στα μέλη του όσο και στην κοινωνία, την οικονομία, την Πολιτεία. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Με στόχο να δημιουργούνται δουλειές για όλους και να γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητα.

Κάποιες από τις προτάσεις σας προωθήθηκαν ήδη από την κυβέρνηση. Πόσο σημαντικές είναι και στην πράξη και κυρίως ποιες αλλαγές θα φέρουν στην καθημερινότητα του πολίτη;

Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για κάθε αδειοδότηση, θα είναι κοινός για τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες, με ελεύθερη πρόσβαση. Θα μπορεί κάθε πολίτης, μηχανικός ή επενδυτής, από οπουδήποτε, μέσω υπολογιστή, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης, για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται και με ποιους όρους, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει. Και η διοίκηση θα αδειοδοτεί με βάση αυτά τα δεδομένα που θα είναι γνωστά σε όλους εξαρχής. Και θα υπάρξει ένα κεντρικό σύστημα αδειοδότησης ώστε όλες οι άδειες, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, όλες οι ροές και διαδικασίες, να έχουν κοινή λογική, να μην υπάρχουν πλέον διαφορετικές ερμηνείες και άβατα. Αυτό μειώνει τη γραφειοκρατία και εξαφανίζει, θα έλεγα, τυχόν εστίες διαφθοράς, αυξάνοντας παράλληλα την ταχύτητα στην εξυπηρέτηση του πολίτη, υπηρετώντας τις προθεσμίες του νόμου. Και με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών δίνουμε ταυτόχρονα στην Πολιτεία το βασικό εργαλείο εποπτείας και ελέγχου που της λείπει για όλα τα έργα και τις υποδομές: να ξέρουν όλοι από ένα κεντρικό σημείο ποιος είναι αρμόδιος για κάθε έργο, πότε έχει συντηρηθεί, πότε έχει ελεγθεί ή πότε πρέπει να γίνει συντήρηση ή επισκευή. Το ίδιο θα συμβεί και με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Όταν υλοποιηθούν όλα αυτά θα δούμε όλοι τεράστια βελτίωση, όχι μόνο στη γραφειοκρατία αλλά και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, καθώς η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να προγραμματίζει και να προλαμβάνει αποτελεσματικά βλάβες και ζημιές που σήμερα δεν ξέρει καν ότι υπάρχουν.

Και με την καθημερινότητα των μηχανικών τι γίνεται;

Στόχος μας μέσα από όλα αυτά είναι ο τεχνικός κόσμος να αποκτήσει νέες δουλειές, αλλά δουλειές ουσίας. Με τη βελτίωση που θα φέρουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, θέλουμε να σταματήσει να είναι ο μηχανικός απλός διεκπεραιωτής υποθέσεων ή ένας κατ’ ανάθεση γραφειοκράτης, και να απελευθερωθεί και να επιστρέψει σε αυτό που καλά γνωρίζει: να εφαρμόζει την επιστήμη του για το καλό της κοινωνίας και την οικονομική ανάπτυξη.

Ένα από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και μπλέκεται άμεσα το ΤΕΕ είναι η διαχείριση της καταστροφής στο Μάτι. Αναλάβατε  το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που πρέπει να παραδώσετε σε μερικούς μήνες. Πως προχωρά;

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το Μάτι είναι ίσως η πιο δύσκολη πολεοδομική άσκηση που μπορεί να υπάρξει, γιατί σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν όλες οι παθογένειες δεκαετιών της ελληνικής διοίκησης και σχεδόν όλα τα ειδικά καθεστώτα, προστασίας και άλλα. Και οφείλουμε να κάνουμε μια πρότυπη μελέτη, με σύγχρονους όρους, να σχεδιάσουμε έναν πρότυπο νέο οικισμό. Είμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των «συμμαχιών», αν μου επιτρέπετε, με φορείς, πολυτεχνεία και πανεπιστήμια, προχωρούν οι διαδικασίες ανάθεσης και εκπόνησης ειδικών μελετών. Στόχος μας είναι να έχουμε τελειώσει από αυτή την πλευρά μέχρι τα τέλη Μάρτη, ώστε να ακολουθήσουν οι εγκρίσεις των υπηρεσιών και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιούνη.

Ένα από τα ζητήματα στο Μάτι είναι και η αυθαίρετη δόμηση, ενώ με τα σημερινά δεδομένα σε μερικές μέρες εκπνέει και η προθεσμία του 4495/17. Τι εκτιμάτε πως γίνει; Θα δοθεί παράταση; Ποια η πρόταση του ΤΕΕ;

Η απόφαση είναι του αρμόδιου Υπουργείου. Και δεν πρέπει να συνεχιστεί επ’ αόριστον η δήλωση αυθαιρέτων, ήδη κλείσαμε 8 χρόνια ρυθμίσεων. Αλλά η πρόταση μας είναι να δοθεί μια 6μηνη τελευταία παράταση για να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους όσοι δεν το έκαναν μέχρι τώρα. Και μετά να περάσουμε στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όπου να υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και κάποιων αυθαιρεσιών.

Άλλες προθεσμίες που ζορίζουν τους πολίτες είναι το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Τι γίνεται με αυτό το ζήτημα;

Και τα δύο έργα είναι πάρα πολύ σημαντικά, πρέπει να ολοκληρωθούν, πρέπει όλοι να συμβάλλουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Οι μηχανικοί κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Μια σημαντική βοήθεια θα έρθει αν καθιερωθεί ο θεσμός του διαπιστευμένου μηχανικού που θα αναλαμβάνει να περνά στο ηλεκτρονικό σύστημα τις διορθώσεις και τις μεταβολές που προβλέπει η νομοθεσία και σήμερα απασχολούν τις υπηρεσίες. Πολλοί πολίτες ταλαιπωρούνται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τέτοιους λόγους, για εβδομάδες ή μήνες. Λύσεις υπάρχουν.